WAT KOST EEN WEBSITE LATEN BOUWEN?

Wat kost een website laten bouwen?


Da’s op zich een makkelijke vraag, maar het antwoord is wat complexer. Wellicht heb je het al eens geprobeerd: offertes opvragen bij een paar verschillende webdesign bureaus. Kans is groot dat de projectaanpak en ook de prijzen echt totaal verschillend is. Hoe kan dit nu eigenlijk?

Hoeveel kost een website?

Dat ligt er aan hoe je het wilt aanpakken. Het allervoordeligst lijkt het te zijn om zelf een website te maken. Er zijn veel online sitebuilders waar je snel een site in elkaar klikt. Maar vergeet hierbij ook niet je eigen tijd mee te rekenen, tijd die je anders in je bedrijf en klanten kunt steken. En een hoop extra uitzoekwerk voor het koppelen van een domein, goed inregelen van de mail, mooi schalen van afbeeldingen, schrijven van seo teksten,… als je de luxe hebt om er minimaal een paar fulltime weken voor uit te trekken dan kun je een eind komen. Alleen is ook niet iedereen een vormgever, dus het resultaat kan soms grafisch toch wat tegenvallen. En ook is niet iedereen een programmeur, dus technisch gezien kan de website ook nog wat valkuilen krijgen.

Een goedkope Wordpress website laten maken?

Wordpress is een lekker toegankelijk platform waar je met een kant-en-klaar theme snel op pad kunt zijn. Maar je hebt dan niet echt een unieke uitstraling. En tenzij je zelf programmeerskills hebt is het aanpassen van een theme eigenlijk niet te doen. Wordpress lijkt goedkoop want het is tenslotte open-source. Dus je betaalt niets voor de software. Maar in open source schuilt wel het gevaar dat de broncode, je raadt het al, voor iedereen toegankelijk is. Dus ook voor hackers die in no-time niet zo goed beveiligde Wordpress sites kunnen misbruiken. Met de juiste hosting ben je al een stuk veiliger, maar dan moet je wel al veel kennis hebben van technische serverinstellingen. Of dit uitbesteden, maar dan komen hier ook kosten om de hoek kijken. Wordpress en gebruikte plugins moet ook worden onderhouden, ofwel updates en patches moeten zo snel mogelijk worden geïnstalleerd om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen. Dit kun je in theorie ‘met een druk op de update-knop’ zelf, maar de praktijk leert vaak anders… niet meer werkende site of gebroken plugins. Met alle spoedeisende gevolgen van dien. Bij veel freelancers en kleinere webdesigners kun je wel een goede, simpele Wordpress site laten maken voor pakweg zo’n 1.000,- tot 3.000,- euro.

Uiteraard is dit een nogal ruwe indicatie.

Een professionele website of webshop laten bouwen?

Bij de wat meer gespecialiseerde weddesign bureaus is een (ook weer ruwe!) indicatie een investering tussen de 2.500 en 5.000 euro. Je betaalt dan ook voor goed advies, de juiste projectbegeleiding en uiteraard ook de ervaring. Specialisten gaan aan het werk. Grafisch wordt de site goed uitgedacht, er wordt advies gegeven over seo en de juiste teksten. Dit kan dus een wat grotere investering zijn, maar je wordt bij een goede webbouwer compleet ontzorgd. Wel zo prettig, want je hebt vast meer te doen...

Zijn er bij het bouwen van een website of webshop ook nog extra kosten?

Dat is dan weer een makkelijker antwoord. Of je nu zelf een site ‘in elkaar klikt’ of je zet een website bureau aan het werk: je hebt altijd kosten voor de domeinnaam en de hosting van de site. Deze prijzen variëren nogal, want het ligt er ook aan of er bijvoorbeeld technisch onderhoud wordt meegenomen in deze prijzen. Het is wel erg belangrijk om de juiste keuze te maken voor hosting en technisch onderhoud, want snelheid en veiligheid is erg belangrijk voor je website of webshop. Zeker voor webshops met vertrouwelijke klantinformatie ben je tenslotte wel verantwoordelijk voor de veiligheid van al je klantgegevens.

Hoe lang gaat een goede website of webshop mee?

Gemiddeld kun je stellen dat de meeste bedrijven om de 4 tot 5 jaar hun website laten vernieuwen. Uiteraard kun je hem ook langer laten draaien, als de hosting en technisch onderhoud goed geregeld zijn zal dit technisch gezien dan ook geen probleem mogen zijn. Maar er verandert continu best veel in de manier van presenteren: wat nu grafisch helemaal leuk en logisch is zal dit over een paar jaar misschien juist niet meer zijn. Dus het is best een goed idee om je website als investering ook af te schrijven.

Maar welke websitebouwer moet ik dan kiezen?

VIBE natuurlijk ;-) Kan uiteraard ook een ander bureau zijn, het aanbod is best overweldigend. Voor een niet zo geoefend oog is het aan de buitenkant alleen echt niet te zien of de website technisch ook goed in elkaar zit. Dus een goede beoordeling van de output van een webdesignbureau is eigenlijk helemaal niet makkelijk. En juist die techniek is superbelangrijk om er voor te zorgen dat zoekmachines jouw website of webshop straks ook goed kunnen indexeren. De website moet straks ook niet alleen geoptimaliseerd zijn voor desktop, maar ook voor mobiel. Wat laten we het simpel benaderen: je wilt tenslotte een website of webshop die goed gevonden wordt in Google om online klanten te winnen.

Op zoek naar een reclamebureau voor strategie, ontwerp en techniek? Zoek je een strategische partner die jouw huisstijl en reclame-uitingen eens goed onder een vergrootglas bekijkt? Of juist op zoek naar een creatieve partner die jouw uitingen op een pakkende manier vormgeeft? Is de website nodig aan vernieuwing toe? Wil je beter vindbaar zijn in Google op voor jouw bedrijf relevante zoektermen? Gericht nieuwsbrieven versturen naar jouw klanten? Of de social media inspanningen verbeteren?

VIBE creative werkt niet voor, maar mét klanten!

Bel of mail en we horen elkaar!

Nieuwe site of shop nodig? Bestaande site aan vernieuwing toe? Een eenvoudig te gebruiken Content Management Systeem (CMS)? VIBE staat in de startblokken.

Share by: